Saturday, 16 April 2016

Siapakah Gerangan Pemilik Tulang Rusuk ??

Kita sering membawa kefahaman dengan siapapun jodoh kita adalah telah ditetapkan oleh allah sejak kita dari dalam perit ibu. Kata-kata indah mendayu sewaktu bercinta seperti “SIAPAKAH GERANGAN PEMILIK RUSUK” seringkali diungkap. Kononnya, siapa pemilik tulang rusuk bagi diri kita telah Allah tetapkan, tunggu masa untuk bertemu sahaja.

       Maka disini, bagaimanakah pula halnya pemilik tulang rusuk bagi seorang bayi yang beru lahir ke dunia, lalu ditakdirkan Allah meninggal dunia? Bagaimana dia mahu bertemu dengan pemilik tulang rusuknya?

     Juga bagaimanakah dengan orang yang berkahwin, lalu bercerai, lalu berkahwin semula dengan orang lain, lalu bercerai semula dan begitulah seterusnya sehingga berkali-kali. .. Maka berapa orangkah pemilik tulang rusuknya?

    Dan juga, seperti seorang lelaki / wanita muslim yang ingin menukar agama ke bukan islam kerana ingin berkahwin dengan lelaki / wanita yang bukan islam, adakah jodoh / pemilik tulang rusuk mereka itu telaj Allah tetapkan? Sekaligus mereka itu Allah lah yang memaksa mereka untuk murtad?? Kerana pemahaman terpesong umat islam yang mengatakan pemilik tulang rusuk telah Allah tetapkan. Jadi kalau Allah tetapkan pemilik tulang rusuk mereka yang islam itu dengan bukan islam, lalu mereka murtad, Allah lah yang mentakdirkan / memaksa mereka murtad??

Nauzubillah. ...
   
     Sebenarnya, maksud pemilik tulang rusuk yang sebenar ialah, adam diciptakan untuk Hawa, dan Hawa diciptakan untuk hawa. Kerana allah tidak cipatakan lelaki dari tulang rusuk lelaki. Dan wanita dari tulang rusuk wanita. Kerana Adam memerlukan Hawa untuk manjadi pelengkap kepada tulanhg rusuk mereka, bagitu juga Hawa. Adakah kalau lelaki kahwin lelaki atau perempuan kahwin perempuan, itu pun pemilik tulang rusuk mereka? Allah dah tetapka?? Nauzubillah. .. rosak akidah bagi mereka yang terpesong. Kita yang memilih jodoh sendiri, dan Allah yang memberi ketentuan. Buruk baik kita pilih. Fahamilah maksud beriman dengan “Qada’ & Qadar” sedalamnya. ..



     CINTA itu salah satu senjata terhebat syaitan dalam menyesatkan manusia. ..

Friday, 15 April 2016

Prosedur Membuat Lesen B2 & D

Jadi, untuk dapatkan lesen D & B2 ni, ade beberapa step. Ada 3 kelas berbeza yang perlu korang masuk, KPP01, KPP02 dan KPP03. Perlu juga korang tahu bahawa korang boleh mengambil kedua-dua lesen secara serentak atau secara berasingan. Kebiasaannnya, ramai yang lebih memilih untuk mengambil lesen B2 & D secara serentak disebabkan oleh harganya yang lebih menguntungkan pihak  kita (kalau buat lesen kat mana-mana pun, memang macam tu. Cuma bayarannya mungkin berbeza)

ujian bukit bagi lesen D (bahagian II)


Apa itu KPP01, 02, 03 ??

       Ok. KPP01 ni, korang akan mengikuti kursus taklimat mengenai Teori Penunggangan Selamat. 6jam bagi lesen D dan 6jam juga bagi lesen B2. Korang juga perlu megecop jari setiap kali mengikuti kursus ni bagi memastikan korang betul-betul telah mengikut syarat yang ditetapkan

        Selesainya kursus KPP01, korang akan menduduki ujian berkomputer. Yang mana mempunyai had minimum yang melayakkan korang untuk meneruskan ke kelas KPP02. Untuk ujian ni, korang akan ada 2 pilihan iaitu untuk menduduki ujian secara serentak bagi B2 & D. Ataupun secara berasingan.  Tapi saya lebih mengesyorkan korang untuk mengambil ujian secara serentak (jimat masa la). Lagipun, kalau korang memilih ujian secara serentak, akan ada 100 soalan sahaja, iaitu 50 bagi D dan 50 lagi bagi B2. Berbeza pula kalau korang memilih untuk ujian secara berasingan, akan ada 75 soalan bagi B2 dan 75 soalan bgi D. .. Total smua 150 soalan (banyak, woo) . Lagipun lambat la sikit nak dapat lesen... So, it’s up to u. It’s just my suggestion. Tapi untuk orang yang lebih santai, boleh la memilih ujian secara berasingan.

          Ok, tdi bercakap pasal lulus. Macam mana kalau gagal?? Mungkin korang akan kata, ada ke orang yang gagal?? Macam tak logik, je kan?? Tapi hakikatnya, ada je orang yang tak lulus ujian tu. So, kalau gagal, kena test balik, la. Tapi perlu diingatkan bahawa ujian kali kedua semestinya berbayar (kalau tak silap saya, RM35). Korang tak perlu la risau kut-kut tak lulus pulak ujian kali kedua tu, sebab dia takkan tnya dah soalan-soalan yang korang kurang mahir pada ujian yang sebelumnya. So, i guarentee memang korang lulus, la

          Selesainya ujian, korang akan mendapat lesen LDL. Jadi,ambil la gambar berukuran pasport awal-awal. Kalau boleh, yang berlatar belakangkan warna putih la. Kenapa warna putih ?? sebenarnya untuk lesen LDL ni, gambar pasport dengan latar belakang biru juga diterima. Tapi untuk lesen PDL, hanya  latar belakang bewarna putih sahaja yang diterima. So, awal-awal ni, korang ambil gambar pasport latar belakang putih. Jimat masa korang. .. kan ??

            Dah dapat lesen LDL, boleh la korang meneruskan ke KPP02. Apa itu KPP02 ?? KPP02 ni adalah Praktikal di litar (bahagian II). Korang juga masih perlu megecop jari setiap kali mengikuti kursus ni bagi memastikan korang betul-betul telah mengikut syarat yang ditetapkan iaitu 6jam bagi B2 dan 4jam bagi D. KPP02 ni juga adalah pembelajaran  basic dalam pemanduan. Korang akan diajarkan PSMP (Pemeriksaan Sebelum Memulakan Perjalanan) & RPM (Rutin Pemeriksaan Motokar) bagi lesen B2. Manakala, untuk lesen D adalah RPK (Rutin Pemeriksaan Kenderaan) & RSM (Rutin sebelum Memandu). Hah!! Yang ni memang memerlukan kemahiran korang untuk bercakap. Jangan gugup, OK. Sistem ni baru diperkenalkan pada tahun 2015. Sebab pada tahun-tahun sebelum ni. .. tak perlu bercakap pun, hanya perlu tahu memandu kenderaan mengikut peraturan jalan raya dah cukup. So, sistem baru ni bagus la, sebab kebnyakan orang, (terutamanya kaum wanita) memang tidak tahu servis & mengendalikan kenderaan,
      
        Selesai KPP02 dalam jangka masa yang ditetapkan, korang akan masuk KPP03 (bahagian III) pulak. Kira macam senior la. Hahahaaa. And korang dah tak perlu cop-cop jari dah, sebab korang akan dapat borang pulak. Setiap kali korang belajar, pengajar just perlu sign borang korang, je. Total masa untuk lesen D adalah 20 jam & 16jam bagi lesen B2.
  
       Dah habis minit jam yang ditentukan, boleh la korang test untuk lesen PDL. Korang boleh menduduki test secara berasingan mahupun serentak. And sebenarnya tak ada beza pun kalau korang test secara serentak ataupun tidak. Cuma jimat masa je la kalau korang ambil secara serentak. Sama seperti test tadi jugak, test ni pun mempunyai syarat minimum yang melayakkan korang untuk mendapatkan lesen PDL.
      
       My advice, prepare elok-elok la untuk test ni, sebab JPJ ni kadang-kadang nak sakat kita je. Well, JPJ ni manusia jugak, ada yang jujur and ada jugak yang mengambil kesempatan untuk pungut duit kita (tapi yang ramainya, JPJ yang jenis tak jujur). Macam-macam alasan yang tak logik dia akan beri untuk menyatakan kita tak lulus test tu. Practice balik kemahiran bercakap and jangan pandang remeh terhadap pemakaian tali pinggang sebab kesalahan tersebut tergolong dalam kesalahan mendatori. And, sebagus mana pun pemanduan korang, memang takkan lulus kalau korang ada buat kesalahan mendatori.

          Kalau tak lulus jugak, terpaksa la korang ambil semula test tersebut. Tapi test repeat untuk lesen PDL tak lah semurah repeat test untuk lesen LDL, ye ?? RM60 bagi motosikal (B2) dan RM100 bagi Kereta (D).. Mahal memang mahal. So, kalau korang kaya pun, buat la elok-elok test tu. RM160 melayang ?? sayang, sayang. ..





p/s: Insyallah saya akan menulis blog mengenai PSMP (Pemeriksaan Sebelum Memulakan Perjalanan) & RPM (Rutin Pemeriksaan Motokar) untuk Motosikal serta RPK (Rutin Pemeriksaan Kenderaan) & RSM (Rutin sebelum Memandu) bagi kereta

Thursday, 14 April 2016

Program-program yang ditawarkan di UiTM mengikut Kampus-kampus







Info ni berguna untuk student-student lepasan spm. So, di bawah adalah senarai program yang disediakan di UiTM mengikut kampus-kampus setiap negeri.
p/s: info yang diperoleh adalah dari laman web UiTM setiap cawangan

UiTM SELANGOR

KAMPUS SHAH ALAM (KAMPUS UTAMA)
Fakulti Kejuruteraan Mekanikal
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Mekanikal

Fakulti Kejuruteraan Elektrikal
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektronik
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrikal

Fakulti Kejuruteraan Kimia
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Kimia
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Kimia & Pemprosesan
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Kimia & Bioproses
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Minyak & Gas

Fakulti Kejuruteraan Awam
Ijazah Sarjana Muda kejuruteraan Awam

Fakulti Undang-undang
Ijazah Sarjana Muda Undang-undang

Fakulti Sains Gunaan
Ijazah Sarjana Muda Sains (Fizik)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Kimia)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Biologi)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Sains Biomolekul)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Kimia Gunaan)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Teknologi Persekitaran)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Analisis Forensik)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Teknologi Bahan)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Fizik Industri)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Teknologi Polimer)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Sains & Teknologi Makanan)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Teknologi Tekstil)
Ijazah Sarjana Muda Sains ( Teknologi Bio-Komposit)

Fakulti Sains Komputer & Matematik
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer
Ijazah Sarjana Muda Teknologi Maklumat
Ijazah Sarjana Muda Teknologi Maklumat (Kejuruteraan sains Pakar)
Ijazah Sarjana Muda Teknologi maklumat (Kejuruteraan Sistem Maklumat)
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Komunikasi data & Rangkaian)
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Pengkomputeran Netsentrik)
Ijazah Sarjana Muda Saina Komputer (Pengkomputeran Multimedia)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Statistik)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Aktuari)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Matematik Pengkomputeran)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Matematik)

Fakulti Sains Pentadbiran & Pengajian Polisi
Ijazah Sarjana Muda Sains Pentadbiran
Ijazah sarjana Muda Pentadbiran Korporat

Fakulti Sabibina, Perancangan & Ukur
Ijazah sarjana Muda Pengurusan Taman & Ameniti

Fakulti Komunikasi & Pengajian Media
Ijazah Sarjana Muda Komunikasi (Komunikasi Instruksoinal & Latihan)
Ijazah Sarjana Muda Komunikasi (Komunikasi Antarapersonal)
Ijazah Sarjana Muda Komunikasi (Pengurusan Komunikasi & Polisi)
Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Massa (Penerbitan)
Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Massa (Pengiklanan)
Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Massa (Penyiaran)
Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Massa (Perhubungan Awam)
Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Massa (Kewartawanan)

Fakulti Filem, Teater & Animasi
Ijazah sarjana Muda Teknologi Kreatif (Teater)

Fakulti Seni Lukis & Seni Reka
Ijazah Sarjana Muda Reka (Tekstil)

Fakulti Pengurusan Hotel & Pelancongan
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Hotel
Ijazah Sarjana Muda Pelancongan
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Seni Kulinari

Akademi Pengajian Bahasa
Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Gunaan (Bahasa Melayu) Komunikasi Profesional
Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Gunaan (Bahasa inggeris) Komunikasi Profesional
Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Gunaan (Bahasa Arab) Komunikasi Profesional

Akademi Pengajian Islam Kontemporari
Diploma Muamalat
Diploma Pengurusan Halal
Ijazah Sarjana Muda Muamalat

KAMPUS SEKSYEN 17
Fakulti Pendidikan
Ijazah sarjana Muda Pendidikan (TESL)
Ijazah sarjana Muda Pendidikan (Pendidikan Seni & Seni Reka)
Ijazah sarjana Muda Pendidikan Sains (Matematik)
Ijazah sarjana Muda Pendidikan Sains (Biologi)
Ijazah sarjana Muda Pendidikan Sains (Kimia)
Ijazah sarjana Muda Pendidikan Sains (Fizik)
Ijazah sarjana Muda Pendidikan Sains (Pendidikan Jasmani & Kesihatan)

Fakulti Muzik
Diploma Muzik
Ijazah Sarjana Muda Seni Muzik (Komposisi)
Ijazah sarjana Muda Seni Muzik (Persembahan)
Ijazah sarjana Muda Perniagaan Muzik
Ijazah sarjana Muda Pendidikan (Muzik)

KAMPUS DENGKIL  (PUSAT ASASI)
Asasi Sains
Asasi Kejuruteraan
Asasi TESL
Asasi Undang-undang

KAMPUS SUNGAI BULOH (KAMPUS ‘PRE-CLINICAL’ PELAJAR TAHUN 1-3)
Fakulti Perubatan
Ijazah sarjana Muda Perubatan & sarjana Muda Pembedahan

Fakulti Pergigian
Ijazah Sarjana Muda Pembedahan Pergigian

KAMPUS SELAYANG (KAMPUS ‘POST-CLINICAL’ PELAJAR TAHUN 4-5)
Fakulti Perubatan
Ijazah Sarjana Muda Perubatan & srjana Muda Pembedahan

KAMPUS PUNCAK ALAM
Fakulti Senibina, Perancangan & Ukur
Ijazah Sarjana Muda Saina ukur & Geomatik
Ijazah Sarjana Muda Perancangan Bandar & Wilayah
Ijazah Sarjana Muda Sains (Senibina)
Ijazah sarjana Muda ukur Bahan
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Hartanah
Ijazah Sarjana Muda Sains Pengurusan Pembinaan
Ijazah Sarjana Muda Senibina Dalaman
Ijazah Sarjana Muda Senibina Landskap
Ijazah Sarjana Muda Ukur Bangunan
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Taman & Ameniti

Fakulti seni Lukis & Seni Reka
Diploma Seni Lukis & Seni Reka (Seni Halus)
Diploma Seni Lukis & Seni Reka (Seni Reka Fesyen)
Diploma Seni Lukis & Seni Reka (Seramik)
Diploma Seni Lukis & Seni Reka (Seni Reka Perindustrian)
Diploma Seni Lukis & Seni Reka (Seni Reka Logam Halus)
Diploma Seni Lukis & Seni Reka (Seni Reka Tekstil)
Diploma Seni Lukis & Seni Reka (Teknologi Percetakan)
Diploma Seni Lukis & Seni Reka (Fotografi & Pengimejan Digital)
Diploma Seni Lukis & Seni Reka (Seni Reka Grafik & Media Digital)
Diploma Seni Lukis & Seni Reka (Grafik)
Diploma Seni Lukis & Seni Reka (Tekstil)
Diploma Seni Lukis & Seni Reka (Logam Kontemporari)
Diploma Seni Lukis & Seni Reka (Perindustrian)
Ijazah Sarjana Muda seramik Perindustrian
Ijazah Sarjana Muda Seni Reka (Fesyen)
Ijazah Sarjana Muda Ijazah Sarjana Muda Fotomedia Kreatif
Ijazah Sarjana Muda Seni Halus
Ijazah Sarjana Muda Teknologi Percetakan
Ijazah Sarjana Muda Pengajian Budaya Visual

Fakulti Pengurusan Perniagaan
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran (Insuran)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran (Kewangan)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Perbankan Islam)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Ekonomi Perniagaan)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Keusahawanan)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pemasaran)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pengurusan Peruncitan)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pengurusan Sumber Manusia)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Perniagaan Antarabangsa)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pengurusan Operasi)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pengangkutan)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Kesihatan
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perhidmatan Pelanggan
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Sistem Pejabat
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Majlis

Fakulti Sains Kesihatan
Diploma Fisioterapi
Diploma Kejururawatan
Diploma Pemulihan Cara Kerja
Diploma Pengimejan Perubatan
Diploma Teknologi Makmal Perubatan
Diploma Kesihatan Persekitaran
Ijazah Sarjana Muda Fisioterapi
Ijazah Sarjana Muda Optometri
Ijazah Sarjana Muda Pemulihan Cara Kerja
Ijazah Sarjana Muda Pengimejan Perubatan
Ijazah Sarjana Muda Pemakanan & Dietetik
Ijazah Sarjana Muda Kesihatan & Keselamatan Persekitaran

Fakulti pengurusan Hotel & Pelancongan
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Perhidmatan Makanan

Fakulti Farmasi
Diploma Farmasi
Ijazah Sarjana Muda Farmasi

Fakulti Perakaunan
Ijazah sarjana Muda Perakaunan

KAMPUS PUNCAK ALAM
Fakulti Pergigian (kampus latihan klinikal pelajar)
Ijazah sarjana Muda Pembedahan Pergigian

Fakulti Pengurusan Maklumat
Diploma Ppengurusan Maklumat
Ijazah Sarjana Muda Maklumat (Pengurusan Perpustakaan & Maklumat)
Ijazah Sarjana Muda Maklumat (Pengurusan Sistem Maklumat)
Ijazah Sarjana Muda Maklumat (Pengurusan Rekod)
Ijazah Sarjana Muda Maklumat (Pengurusan Pusat Sumber)

Fakulti Filem, Teater & Animasi
Diploma Teknologi Kreatif (Skrin)
Diploma Teknologi Kreatif (Penulisan Artistik)
Diploma Teknologi Kreatif (Teater)
Diploma Teknologi Kreatif (Pengurusan Industri Kreatif)
Ijazah Sarjana Muda Teknologi (Skrin)
Ijazah Sarjana Muda Teknologi (Penulisan Artistik)
Ijazah Sarjana Muda Teknologi (Teater)
Ijazah Sarjana Muda Teknologi (Pengurusan Industri Kreatif)
Ijazah Sarjana Muda Teknologi (Animasi & Teknologi Skrin)


UiTM JOHOR

KAMPUS SEGAMAT
Fakulti Perakaunan
Diploma Perakaunan
Ijazah sarjana Muda Perakaunan

Fakulti Sains Komputer & Matematik
Diploma Sains Komputer
Diploma sains (Matematik)

Fakulti Pengurusan Perniagaan
Diploma Pengajian Pernigaan
Diploma Perniagaan (Pengangkutan)
Diploma Pengajian Perbankan
Diploma Analisis Pelaburan
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pemasaran)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kewangan)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Perbankan Islam)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pengurusan Pelaburan)

Fakulti Pengurusan Maklumat
Diploma Pengurusan Maklumat
Ijazah Sarjana Muda sains Maklumat (Pengurusan Rekod)

KAMPUS PASIR GUDANG
Fakulti Pengurusan Perniagaan
Diploma Pengajian Perniagaan (Pengangkutan)

Fakulti Kejuruteraan Awam
Diploma Kejuruteraan Awam

Fakulti Kejuruteraan Elektrik
Diploma Kejuruteraan Elektrik (Kawalan & Instrumentasi)
Diploma Kejuruteraan Elektrik (Elektronik)
Diploma Kejuruteraan Elektrik (Kuasa)

Fakulti Kejuruteraan Kimia
Diploma Kejuruteraan Kimia

Fakulti Kejuruteraan Mekanikal
Diploma Kejuruteraan Mekanikal


UiTM MELAKA

KAMPUS ALOR GAJAH
Fakulti Komunikasi & Pengajian Media
Diploma Komunikasi & Media

Fakulti Pendidikan
Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (TESL)

Fakulti Perakaunan
Diploma Perakaunan
Diploma Sistem Maklumat Perkaunan
Ijazah Sarjana Muda Perakaunan

Fakulti Pengajian Pendidikan
Diploma Pengajian Pernigaan
Diploma Pengajian Perbankan
Diploma Pengajian Perniagaan (Insuran)
Diploma Pengurusan Teknologi Pejabat

KAMPUS BANDARAYA MELAKA
Fakulti Pengurusan Hotel & Pelancongan
Diploma Pengurusan Pelancongan

Fakulti Pengurusan Perniagaan
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Perniagaan Antarabangsa)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pengurusan Sumber Manusia)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kewangan)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Insurans)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pemasaran)
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Sistem Pejabat

Fakulti Seni Lukis & Seni Reka
Diploma Seni Lukis & Seni Reka (Seni Halus)
Diploma Seni Lukis & Seni Reka (Fotografi & Pengimejan Kreatif)
Diploma Seni Lukis & Seni Reka (Seni Reka Grafik & Media Digital)
Diploma Seni Lukis & Seni Reka (Seni Reka Perindustrian)

KAMPUS JASIN
Fakulti Perladangan & Agroteknologi
Diploma Pengurusan Ladang
Ijazah Sarjana Muda Sains (Teknologi & Pengurusan Perladangan)

Fakulti Sains Komputer & Matematik
Diploma Sains Komputer
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Pengkomputeran Netsentrik)
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Komunikasi Data & Rangkaian)
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Pengkomputeran Multimedia)
Ijazah Sarjana Muda Teknologi Maklumat (Kejuruteraan Sistem Maklumat)


UiTM NEGERI SEMBILAN

KAMPUS KUALA PILAH
Fakulti Sains Gunaan
Diploma Sains
Diploma Mikrobiologi
Diploma teknologi Makanan
Diploma Tekstil
Ijazah Sarjana Muda Sains (Biologi)
Ijazah Sarjana Muda sains (Kimia)

KAMPUS SEREMBAN
Fakulti Sains Sukan & Rekreasi
Diploma Pengajian sukan
Ijazah sarjana Muda Sains Sukan
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Sukan

Fakulti Sains Pentadbiran & Pengajian Polisi
Diploma Pentadbiran Awam
Diploma Pentadbiran Korporat
Ijazah Sarjana Muda Sains Pentadbiran
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Korporat

Fakulti Sains Komputer & Matematik
Diploma Pentadbiran
Diploma Pentadbiran Korporat
Ijazah Sarjana Muda Sains Pentadbiran
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Korporat

Fakulti Sains Komputer & Matematik
Diploma Sains Aktuari
Sarjana Muda Sains (Statistik)
Sarjana Muda Sains (Matematik)
Sarjana Muda Sains (Matematik Pengkomputeran)
Sarjana Muda Sains (Matematik Pengurusan)

UiTM PAHANG
KAMPUS JENGKA
Fakulti Perakaunan
Diploma Perakaunan
Ijazah sarjana Muda Perakaunan

Fakulti Sains Gunaan
Diploma Sains
Diploma Industri Perkayuan
Ijazah Sarjana Muda Sains (Biologi)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Kimia)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Teknologi)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Teknologi Bio-Komposit)

Fakulti Perladangan & Agroteknologi
Diploma Pengurusan Ladang
Ajazah Sarjana Muda Sains (Teknologi & Pengurusan Perladangan)

Fakulti Pengurusan Perniagaan
Diploma Pengurusan Teknologi Pajabat
Ijazah Sarjana Muda Sains (Matematik Pengkomputeran)

Fakulti Kejuruteraan Awam
Diploma Kejuruteraan Awam

Fakulti Sains Sukan & Rekreasi
Diploma Pengajian Sukan
Ijazah Sarjana Muda Sains Sukan

KAMPUS RAUB
Fakulti Pengurusan Perniagaan
Diploma Pengajian Perniagaan
Diploma Pengajian Perbankan

Fakulti Sains Pentadbiran & Pengajian Polisi
Ijazah Sarjana Muda Sains Pentadbiran

Fakulti Sains Komputer & Matematik
Diploma Sains Komputer

UiTM TERENGGANU

KAMPUS DUNGUN
Fakulti Sains Komputer & Matematik
Diploma Sains Komputer
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Pengkomputeran Netsentrik)
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Komunikasi Data & Rangkaian)
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Pengkomputeran Perniagaan)
Ijazah Sarjana Muda Teknologi Maklumat (Matematik Pengkomputeran)

Fakulti Kejuruteraan Elektrik
Diploma Kejuruteraan Elektrik (Elektronik)
Diploma Kejuruteraan Elektrik (Peralatan)

Fakulti Kejuruteraan Kimia
Diploma Kejuruteraan Kimia

Fakulti Sains Pentadbiran & Pengajian Polisi
Diploma Pentadbiran Awam

Fakulti Perakaunan
Diploma Perakaunan
Ijazah Sarjana Muda Perakaunan

Fakulti Pengurusan Hotel & Pelancongan
Diploma Seni Kulinari
Diploma Pengurusan Hotel
Diploma Pengurusan Pelancongan
Diploma Pengurusan Perkhidmatan Makanan
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Kulinari
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Hotel
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Perkhidmatan Makanan

Fakulti Pengurusan Perniagaan
Diploma Analisis Pelaburan
Diploma Pengurusan Teknologi Pejabat
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (kewangan)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pengurusan Operasi)

KAMPUS KUALA TERENGGANU

Fakulti Perakaunan
Diploma Perakaunan


UiTM KELANTAN

KAMPUS KOTA BHARU
Fakulti Perakaunan
Ijazah Sarjana Muda Perakaunan

Fakulti Pengurusan Perniagaan
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kewangan)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pemasaran)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Perbankan Islam)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Ekonomi Perniagaan)

KAMPUS MACHANG
Fakulti Perakaunan
Diploma Perakaunan

Fakulti Pengurusan Perniagaan
Diploma Pengajian Perniagaan
Diploma Pengajian Perbankan
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Sistem Pejabat

Fakulti Sains Komputer & Matematik
Diploma Sains Komputer
Diploma Statistik
Diploma Sains Matematik
Ijazah Sarjana Muda Sains (Statistik)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Matematik)

UiTM PERAK
KAMPUS TAPAH
Fakulti Sains Gunaan
Diploma Sains

Fakulti sains Komputer & Matematik
Diploma Sains Komputer
Diploma Sains Aktuari
Diploma Sains Matematik
Diploma Statistik
Ijazah sarjana Muda Sains Komputer

Fakulti Perakaunan
Diploma Perakaunan
Diploma Sistem Maklumat Perakaunan
Ijazah Sarjana Muda Perakaunan

KAMPUS SRI ISKANDAR
Fakulti seni Lukis & Seni Reka
Diploma Seni Lukis & Seni Reka (Seni Halus)
Diploma Seni Lukis & Seni Reka (Seni Reka Fesyen)
Diploma Seni Lukis & Seni Reka (Seramik)
Diploma Seni Lukis & Seni Reka (Fotografi & Pengimejan Digital)
Diploma Seni Lukis & Seni Reka (Seni Reka Grafik & Media Digital)
Ijazah Sarjana Muda Seni Reka (Grafik)
Ijazah Sarjan Muda Seni Halus

Fakulti Senibina, Perancangan & Ukur
Diploma senibina Landskap
Diploma Ukur Bahan
Diploma Bangunan
Diploma Ukur Bangunan
Diploma Pengurusan Hartanah
Diploma Rekabentuk Dalaman
Diploma Perancangan Bandar & Wilayah
Diploma Sains Geomatik
Ijazah Sarjana Muda Sains (Senibina)
Ijazah Sarjana Muda Ukur Bahan
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Hartanah
Ijazah Sarjana Muda Ukur Bangunan

Fakulti Pengurusan Perniagaan
Diploma Pengajian Perniagaan
Diploma Pengurusan Teknologi Pejabat
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pemasaran)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pengurusan sumber manusia)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Ekonomi Perniagaan)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Pentadbiran Sistem Pejabat

KAMPUS TELUK INTAN (KAMPUS POSTING PELAJAR RURAL HEALTH)
Fakulti Perubatan
Ijazah Sarjana Muda Perubatan & Sarjana Muda Pembedahan

UiTM KEDAH

KAMPUS SUNGAI PETANI
Fakulti Perakaunan
Diploma Perakaunan
Ijazah Sarjana Muda Perakaunan

Fakulti Sains Pentadbiran & Pengajian Polisi
Diploma Pentadbiran Awam
Ijazah Sarjana Muda Sains Pentadbiran

Fakulti Seni Lukis & Seni Reka
Diploma Seni Lukis & Seni Reka (Seni Reka Perindustrian)
Diploma Seni Lukis & Seni Reka (Seni Reka Grafik & Media Digital)
Ijazah Sarjana Muda Seni Reka Industri

Fakulti Pengurusan Perniagaan
Diploma Pengajian Perniagaan
Diploma Pengajian Perbankan
Diploma Pengurusan Teknologi Pejabat
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kewangan)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pemasaran)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Perbankan Islam)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Ekonomi Perniagaan)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Perniagaan Antarabangsa)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pengurusan sumber Manusia)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pengurusan Operasi)

Fakulti sains Komputer & Matematik
Diploma Sains Komputer
Diploma Sains Matematik
Ijazah Sarjana Muda sains Komputer (Pengkomputeran Netsentrik)

Fakulti Pengurusan Maklumat
Diploma Pengurusan maklumat
Diploma Pengurusan Perpustakaan
Ijazah Sarjana Muda saina (Pengurusan maklumat & Perpustakaan)

UiTM PULAU PINANG

KAMPUS PERMATANG PAUH
Fakulti Kejuruteraan Mekanikal
Diploma kejuruteraan Mekanikal
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Mekanikal (Pembuatan)

Fakulti Kejuruteraan Kimia
Diploma Kejuruteraan Elektrik (Pesekitaran)

Fakulti kejuruteraan Elektrik
Diploma kejuruteraan Elektrik (Peralatan)
Diploma kejuruteraan Elektrik (Kuasa)
diplomakejuruteraan Elektrik (Eliktronik)
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrikal & Elektronik
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrikal
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan  Elektronik
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan  Elektronik (Instrumentasi)
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan  Elektronik (Komunikasi)
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan  Elektronik (Komputer)

Fakulti Kejuruteraan Awam
Diploma Kejuruteraan Awam
Ijazah Sarjana Muda kejuruteraan Awam (Infrastruktur)

Fakulti Sains Komputer & Matematik
Diploma Statistik
Diploma Sains Komputer

Fakulti Pengurusan Hotel & Pelancongan
Diploma Seni Kulinari
Diploma Pengurusan Hotel
Diploma Pengurusan Pelancongan
Diploma Pengurusan Perkhidmatan Makanan
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Seni Kulinari
Ijazah sarjana Muda Pengurusan Hotel

KAMPUS BERTAM
Fakulti Sains Kesihatan
Diploma Kesihatan Persekitaran
Diploma Teknologi Makmal Perubatan

Fakulti Farmasi
Diploma Farmasi

Fakulti Sains Kesihatan
Diploma kesihatan Persekitaran
Diploma teknologi Makmal Perubatan

Fakulti Pengurusan Perniagaan
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pengurusan Operasi)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pemasaran)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pengurusan Sumber Manusia)

UiTM PERLIS

KAMPUS ARAU
Fakulti Sains Gunaan
Diploma Sains
Diploma Teknologi Polimer
Siploma kimia Perindustrian
Ijazah Sarjana Muda Sains (Kimia)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Fizik)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Teknologi Polimer)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Kimia Gunaan)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Teknologi Marin)

Fakulti Perakaunan
Ijazah Sarjana Muda Perakaunan
Diploma Sistem maklumat Perakaunan

Fakulti Pengurusan Perniagaan
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kewangan)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pemasaran)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pengurusan Sumber Manusia)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pengurusan Operasi)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Perniagaan Antarabangsa)

Fakulti Senibina, Perancangan & Ukur
Diploma Sains Geomatik
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Sukan
Ijazah Sarjana Muda Sains Sukan

Fakulti Sains Komputer & Matematik
Diploma Sains Komputer
Diploma Sains (Matematik)
Ijazah Sarjana Muda teknologi Maklumat
Ijazah Sarjana Muda Sains (Matematik Pengurusan)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Komunikasi data & Rangkaian)

Fakulti Perladangan & Agroteknologi
Diploma Pengurusan Ladang
Ijazah Sarjana Muda Sains (Teknologi & Pengurusan Perladangan)

UiTM SARAWAK
KAMPUS KOTA SAMARAHAN 1
Fakulti Sains Kesihatan
Diploma Kejururawatan

Fakulti Perakaunan
Diploma Perakaunan
Ijazah Sarjana Muda Perakaunan

Fakulti Kejuruteraan Elektrik
Diploma Kejuruteraan Eektrik

Fakulti Kejuruteraan Kimia
Diploma Kejuruteraan Kimia
Diploma Bangunan
Fakulti Senibina, Perancangan & UkurDiploma Ukur Bahan
Ijazah Sarjana Muda Sains (Senibina)
Ijazah Sarjana Muda Ukur Bahan

Fakulti Pengurusan Maklumat
Diploma Pengurusan Maklumat

Fakulti Pengurusan Perniagaan
Diploma Pengajian Perniagaan
Diploma Pengajian Perbankan
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pemasaran)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kewangan)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Perniagaan Antarabangsa)

Fakulti sains Sukan & Rekreasi
Diploma Pengajian Sukan
Ijazah Sarjana Muda Sains Sukan

Fakulti Perladangan & Agroteknologi
Diploma Pengurusan Ladang
Ijazah sarjana Muda Sains (Teknologi & Pengurusan Perladangan)

Fakulti Seni Lukis & Seni Reka
Diploma Seni Halus & seni Reka (Seni Halus)
Diploma Seni Halus & seni Reka (Seni Reka Grafik & Media Digital)

KAMPUS KOTA SAMARAHAN 2
Akademi Pengajian Islam Kontemporari
Diploma Pengurusan Halal

Fakulti Sains Gunaan
Diploma Sains
Diploma Kimia Perindustrian
Diploma Teknologi Makanan
Ijazah Sarjana Muda Sains (Kimia)

Fakulti Pengurusan Perniagaan
Diploma Pengurusan Tekonologi Pejabat
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Sistem Pejabat

Fakulti Sains Komputer & Matematik
Diploma Sains Komputer

Fakulti Pengurusan Hotel & Pelancongan
Diploma Pengurusan Pelancongan

Fakulti sains pentadbiran & Pengajian Polisi
Diploma Pentadbiran Awam
Ijazah Sarjana Muda sains Pentadbiran

Fakulti Kejuruteraan Awam
Diploma Kejuruteraan awam

KAMPUS MUKAH
Fakulti Pengajian Perniagaan
Diploma Pengajian Perniagaan

Fakulti Perladangan & Agroteknologi
Diploma Pengurusan Ladang


UiTM SABAH

KAMPUS KOTA KINABALU / TAWAU
Fakulti Perakaunan
Diploma Perakaunan
Ijazah Sarjana Muda Perakaunan

Fakulti Perladangan & Agroteknologi
Diploma Pengurusan Ladang

Fakulti Sains Gunaan
Diploma Sains
Ijazah Sarjana Muda Sains (Biologi)

Fakulti Pengurusan Hotel & Pelancongan
Diploma Pengurusan Pelancongan
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Korporat

Fakulti Pengurusan Perniagaan
Diploma Pentadbiran Perbankan
Diploma Pengajian Perniagaan
Diploma Pengajian Perniagaan (Pengangkutan)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pemasaran)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kewangan)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Ekonomi Perniagaan)